Zelené potraviny  

mladý ječmen a chlorella pyrenoidosa



Hippokratés: "Nechť je jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem."


Zelené potraviny jsou čistá a živá přírodní strava.

Oproti potravním doplňkům jejich látky mezi sebou spolupracuji a tím jsou pro organismus vysoce vstřebatelné.

Obsahují 20 antioxidačních i trávicích enzymů. 

Dodávají energii a vitalitu, působí zásadotvorně, posilují imunitu, čistí tělo od odpadních látek a těžkých kovů a celkově zlepšují náš zdravotní stav

Pomáhají organismu obnovit samoléčivé schopnosti. Jsou bohaté na chlorofyl, který zlepšuje krevní obraz , urychluje hojení ran a popálenin a působí proti zánětům a infekcím. 

Obsahují velké množství vitamínů, minerálů, enzymů a stopových prvků.


Mladý ječmen



Mladý ječmen je nápoj ze šťávy ze zelených listů. 

Pěstuje se v Utahu v nadmořské výšce 1500 m na plochách bývalých jezer sopečného původu, kde je půda bohatá na minerály a rostliny mají výjimečný obsah zásadotvorných živin. 

Listy se sklízí v době jejich nejvyšší výživné hodnoty, když dosahují výšky 20 cm. Z listů se vylisuje šťáva a ta se pak suší ve sprayových sušičkách při teplotě do 31 C, aby byla zachována enzymatická hodnota.

Díky tomuto procesu je nápoj z ječmene 100% čistý, bez jakýchkoliv přísad a je pro nás maximálně vstřebatelný

Tím, že je vyrobený ze šťávy listů, a ne ze sušené ječmenné trávy, neobsahuje nerozpustnou travní vlákninu, která je pro člověka nestravitelná a která poškozuje zažívání a střevo. (Spoustu výrobků na trhu je vyrobeno ze sušené ječmenné trávy, proto jsou mnohem levnější).


Některé z účinků:


  • dodává energii
  • posiluje imunitu
  • zpomaluje buněčné stárnutí
  • působí zásadotvorně
  • vysoké množství chlorofylu a enzymů
  • zvyšuje vitalitu
  • omlazuje a regeneruje organismus
  • pomáhá při onemocnění kardiovaskulárního systému, dýchacích cest, trávicího traktu, ledvin, pohybového systému, kůže
  • prevence rakoviny
  • zlepšuje krevní obraz
  • zlepšuje psychiku a spánek
  • vhodný i pro vnější použití (zásyp, obklad, do mastí)
  • napomáhá léčbě neplodnosti
  • odbourává kyselinu mléčnou
  • neobsahuje lepek
  • působí synergicky s užíváním chlorelly


Chlorella pyrenoidosa


Chlorella je jednobuněčná sladkovodní řasa. 

Ta nejčistší a nejkvalitnější má svůj domov na tichomořském ostrově Tchaj-wanu, kde svítí sluníčko 350 dnů v roce a kde svěží vítr z Filipínského moře přináší čerstvý a teplý vzduch a kde je čistá horská pramenitá voda. 

O kvalitě rozhoduje také zpracování. 

Aby chlorella měla zachovány nutriční látky, musí být její stěny narušeny dezintegrací. 

Díky tomu má vysokou vstřebatelnost a jde o čistý přírodní produkt bez chemických příměsí.


Některé z účinků:


  • silně detoxikuje
  • obsahuje růstový faktor CGF (střevní mikroflora naroste 4x rychleji)
  • nejbohatší zdroj chlorofylu
  • obsahuje vlákninu, která na sebe váže těžké kovy (stolicí jsou vyvedeny ven z těla)
  • posiluje imunitu
  • omlazuje organismus
  • působí zásadotvorně
  • 11x více vápníku než kravské mléko
  • prevence rakoviny
  • diabetikům upravuje metabolismus cukru
  • léčí záněty dásní a afty (podržet v ústech)
  • přírodní antibiotikum - proti virovým infekcím a zánětům


DOPORUČUJI užívání zelených potravin společnosti Green Ways, která vybírá nejčistší pěstební lokality a zaručuje nejšetrnější výrobní technologie. 

Každá dodávka surovin je pečlivě analyzována a kontrolována špičkovými akreditovanými laboratořemi (nutriční a antioxidační analýza, mikrobiologické rozbory, senzorické a degustační zkoušky, testování na těžké kovy a pesticidy) - proto je u těchto produktů garance naprosté bezpečnosti, kvality i čerstvosti. 


Časté dotazy:


Pro koho jsou zelené potraviny vhodné?

Pro každého včetně dětí, těhotných a kojících žen, seniorů, nemocných i zdravých lidí a sportovců. Pomáhají i zvířátkům. Ječmen i chlorella jsou přirozená, čistá a hlavně účinná přírodní strava. Neobsahují lepek, tudíž je lze podávat i u celiakie.

Kdy začít u dětí s podáváním zelených potravin?

Doporučuje se začít co nejdříve. Nápoj z mladého ječmene má stejné pH jako mateřské mléko a vytváří přirozené prostředí lépe než pasterizované kyselinotvorné ovocné džusy.

Čím se chlorella a ječmen od sebe liší?

Společné mají např. vitamíny, minerály, stopové prvky, chlorofyl, aminokyseliny a nukleové kyseliny. Chlorella obsahuje na rozdíl od ječmene např. vlákninu, přírodní antibiotikum, CGF růstový faktor (urychluje růst střevní flóry). Ječmen má mohutné antioxidanty a vysoké množství enzymů. Při jejich společném užívání se doplňují a jejich účinky se násobí.

Jaká je maximální denní dávka zelených potravin?

Maximální denní dávka v podstatě neexistuje. Jedná se o zdravé potraviny a je obtížné se jimi předávkovat. Preventivní dávky se pohybují u dospělých u ječmene okolo 2x 1 lžička denně. Léčebné dávky v průměru 4x 1 lžička denně. U chlorelly 20 tablet za den. Sportovci je užívají úměrně rostoucí zátěži. U lidí s autoimunitním onemocněním dávky stoupají pozvolna.

Lze užívat zelené potraviny společně s léky?

Ano, ale odstup mezi užitím zelených potravin a léku je alespoň jedna hodina.

Jsou zelené potraviny vhodné pro vnější použití?

Ano, např. k obkladům, zásypům, do mastí, k výplachům i klystýrům.

Lze užívat zelené potraviny během chemoterapie a radioterapie?

Během chemoterapie ano, ale během probíhající série ozařování ječmen (jako silný antioxidant) vhodný není. Chránil by nejen buňky zdravé, ale i rakovinné. Proto jej přestaňte užívat 3 dny před radioterapií a nasaďte zpět 3 dny po jejím skončení.

Jaké jsou kontraindikace užívání zelených potravin?

Probíhající radioterapie, stavy po operacích žaludku, tenkého, tlustého a slepého střeva (do týdne po operaci), alergie na mladý ječmen, neúměrná očistná reakce, akutní záněty hlubokého žilního systému, akutní plicní embolizace, stavy po transplantacích orgánů a tkání na imunosupresivní léčbě.

Jak probíhá očistná reakce?

Stav se zhorší z důvodu uvolnění škodlivin usazených ve tkáních, orgánech a jejich vylučování z organismu. To se děje především detoxikací v játrech a jejich následným vylučováním ledvinami. Pokud tyto cesty nestačí, zbavuje se tělo škodlivin pokožkou.

Jaký je rozdíl mezi chlorellou a spirulinou?

Spirulina není řasa, ale sinice a pěstuje se ve sladké alkalické vodě. Chlorella je tmavě zelená díky chlorofylu, kterého obsahuje 10x více než spirulina. Spirulina je modrozelená díky barvivu fykokyaninu. Chlorella obsahuje více železa než spirulina a speciální růstový faktor CGF. Spirulina je bohatší na bílkoviny (obsahuje 70% proteinů).